Not available right now!!
Availble Soon. Stay tuned.
Not availbale We Will upload the best one soon

Stats

Travelling Diaries

Entertainment

Featured post

KTU EST110 SOLVED QUESTION PAPERS | 2019 SCHEME | DEC 2021 EXAM

DOWNLOAD EST110 SOLVED QUESTIONS DOWNLOAD

Technology

Restaurants

Visiters

Search This site

Comment

JOIN OUR CHANNEL

QUICK FIND

-CSE-TEXTBOOK (1) 2019 (24) 2019-CE (1) 2019-CSE (2) 2019-NOTES (1) 2019-S3-NOTES (2) 2019-S3-SYLLABUS (20) 2019-S4 (1) 2019-S4-SYLLABUS (21) 2019-SOLVED-QUETIONS (21) 2019-SYLLABUS (26) 3RD-YEAR (1) ACADEMIC (3) Activty Points (1) AEI (24) ANNOUNCEMENTS (1) ANSWERKEY (1) AUDIO-NOTES (1) CAT (1) CE (71) CE-NOTES (42) CE-SOLVED (4) CE-VIDEOS (1) CIRCULAR (4) CIVIL-NOTES (4) COMMON (1) COMPREHENSIVE (6) CS-LAB (1) CSE (86) CSE-NOTES (25) CSE-SHORT_NOTES (24) CSE-SOLVED (14) CSE-TP-SOLVED (1) CSE-VIDEOS (3) EC (70) ECE (5) ECE-NOTES (3) ECE-SOLVED (2) EE-SOLVED (1) EEE (73) EEE-NOTES (45) EXAM (17) EXAMS (3) FIRSTYEAR (29) FIRSTYEAR-2019 (15) FIRSTYEAR-NOTES-2019 (11) GATE (2) GATE2020 (1) GLOBAL ELECTIVE (13) INFO (2) IT (3) JOBS (3) KEAM (1) KNOWLEDGE (1) KTU 2019 (7) KTU NEWS (94) KTU NOTES (26) KTU RULES (3) KTU-2019 (14) KTU-tuition (1) KTUNEWS (4) LAB (4) ME (82) ME-NOTES (52) ME-SOLVED (1) ME-TEXTBOOK (1) ME-VIDEOS (1) NEWS (1) NOTES (252) NOTES-2019 (1) notification (2) NOTIFICATIONS (30) OUTOFSYLLABUS (1) PLACEMENTS (2) Programming (1) PSC (1) QUESTION PAPERS (49) RESULTS (22) REVALUATION (1) S (1) S1 (1) S1-S2 NOTES (17) S1-S2 TB (15) S1-S2-QP (8) S1-S2-QP-SOLVED (1) S2 (1) S3 (3) S3 MATHS (1) S3-2019 (2) S3-CIVIL (4) S3-CIVIL-QP (2) S3-CSE (4) S3-CSE-QP (2) S3-EC-QP (2) S3-ECE (3) S3-EEE (4) S3-EEE-QP (2) S3-ME-NOTES (5) S3-ME-QP (2) S3-NOTES (14) S3-NOTES-2019 (1) S3-QP (11) S3-SOLVED-QP (6) S3-TEXTBOOKS (4) S4 (16) S4-CE (4) S4-CSE (1) S4-CSE-NOTES (5) S4-ECE (6) S4-EEE (4) S4-ME (5) S4-NOTES (25) S4-QP (16) S4-QUESTION PAPERS (16) S4-SOLVED QP (5) S4-TEXTBOOKS (5) S5 (43) S5-CE (12) S5-CSE (8) S5-CSE-NOTES (10) S5-CSE-QP (2) S5-ECE (8) S5-EEE (10) S5-ME (11) S5-NOTES (25) S5-QUESTION-PAPERS (2) S5-SOLVED-QP (3) S6 (39) S6-CE (10) S6-CE-NOTES (5) S6-CSE (14) S6-CSE-NOTES (8) S6-ECE (9) S6-EEE (9) S6-ME (14) S6-ME-NOTES (12) S6-NOTES (27) S6-SOLVED-QP (4) S7 (51) S7-CE (12) S7-CSE (12) S7-CSE-NOTES (10) S7-ECE (10) S7-EEE (10) S7-ME (11) S7-NOTES (20) S7-SOLVED (3) S8 (50) S8-AEI (3) S8-CE (8) S8-CSE (7) S8-CSE-NOTES (7) S8-ECE (8) S8-EEE (8) S8-ME (10) S8-NOTES (17) S8-QP (5) SCHOLARSHIP'S (3) SECONDYEAR (2) Service (1) SHORT-NOTE (25) SOFTWARES (2) SOLVED-QP (35) Sponsored (1) SYLLABUS (15) Tech (2) TEXT BOOKS (24) TIME-TABLE (1) TIPS (8) TP SOLVED (7) TUTORIALS (1) VIDEO LECTURES (5)

Travelling

SELECT YOUR BRANCH

Subscribe

Entertainment

Your Ads Here

facebook

Popular

Monday, 11 March 2019

PSC APTITUDE TEST ANSWER KEY PUBLISHED




PROVISIONAL ANSWER KEY

Paper: Engineering Aptitude Test
Medium of Question: English
Date of Examination  :09-03-2019



Question1:-The newly launched Vande Bharat Express (Train 18) runs from Delhi to which destination station
        A:-Varanasi
        B:-Puri
        C:-Rameshwaram
        D:-Dehradun
        Correct Answer:- Option-A
Question2:-Carlos Ghosn was the former CEO of which company
        A:-Nissan
        B:-GM
        C:-Toyota
        D:-Tesla
        Correct Answer:- Option-A
Question3:-Chief Minister Pawan Kumar Chamling received the UN Food and Agriculture Organisation's (FAO) Future Policy Gold Award recently as his ruling state becoming the first-ever organic state in the world. In which state is Chamling the Chief Minister
        A:-Arunachal Pradesh
        B:-Sikkim
        C:-Mizoram
        D:-Tripura
        Correct Answer:- Option-B
Question4:-Which country is home to nearly 50% of the world's cobalt-the metal that lies at the heart of the rechargeable batteries powering the next generation of cars, homes and even aircraft?
        A:-Congo
        B:-Zimbabwe
        C:-South Africa
        D:-China
        Correct Answer:- Option-A
Question5:-Gita Gopinath was recently appointed as the Chief Economist of which organization?
        A:-World Bank
        B:-IMF
        C:-Bombay Stock Exchange
        D:-Govt of Kerala
        Correct Answer:- Option-B
Question6:-The 2018 Nobel Prize for Literature was awarded to
        A:-Svetlana Alexievich
        B:-Bob Dylan
        C:-Kazuo Ishiguro
        D:-None of the above
        Correct Answer:- Option-D
Question7:-Who is the Chief Election Commissioner of India, who will be playing a major role for the smooth conduct of the forthcoming Lok Sabha elections?
        A:-Sunil Arora
        B:-O.P. Rawat
        C:-Ashok Lavasa
        D:-Sushil Chandra
        Correct Answer:- Option-A
Question8:-George Fernandes, who was the industry minister in the post-Emergency Morarji Desai government, wanted Coca-Cola Company to not just transfer 60 percent of the shares of its Indian firm but also the formula for its concentrate to Indian shareholders. The company said it was agreeable to transferring a majority of the shares but not the formula, which it contended was a trade secret. The company exited the Indian market as the government denied a licence to import Coke concentrate. Subsequently, a substitute indigenous drink was introduced. What was it called?
        A:-76 cola
        B:-77 cola
        C:-78 cola
        D:-79 cola
        Correct Answer:- Option-B
Question9:-Cyril Ramaphosa, who was the Chief Guest at this year's Republic Day parade is the President of which country
        A:-Singapore
        B:-Thailand
        C:-Vietnam
        D:-South Africa
        Correct Answer:- Option-D
Question10:-Banyan, Lexington, Bello and Schumpeter are columns in which well-established magazine devoted to current affairs
        A:-Frontline
        B:-The Economist
        C:-TIME
        D:-Fortune
        Correct Answer:- Option-B
Question11:-This is a model foundation where we all live in brotherhood without the dividing wall of caste, religion etc. ''In which place the Malayalam equivalent of these words were inscribed in a temple during Kerala renaissance?
        A:-Aluva
        B:-Vaikom
        C:-Sabarimala
        D:-Aruvippuram
        Correct Answer:- Option-D
Question12:-Who was the leader of Savarna Jatha organised to support Vaikom Sathyagraha?
        A:-G.P. Pillai
        B:-Kesari Balakrishna Pillai
        C:-K. Kelappan
        D:-Mannathu Padmanabhan
        Correct Answer:- Option-D
Question13:-The newspaper founded by Vakkom Maulavi
        A:-Swadesabhimani
        B:-Desabhimani
        C:-Kerala Patrika
        D:-Vivekodayam
        Correct Answer:- Option-A
Question14:-Author of Jathikkummi, an influential literary work of Kerala renaissance
        A:-Mahakavi Vallathol
        B:-Pandit Karuppan
        C:-Kumaranasan
        D:-Sarasakavi Mooloor
        Correct Answer:- Option-B
Question15:-The organisation founded by Poikayil Sree Kumara Gurudevan
        A:-SNDP
        B:-NSS
        C:-PRDS
        D:-SJPS
        Correct Answer:- Option-C
Question16:-Leader of Kallumala movement of Perinad, who was also a member of SreeMoolam Assembly
        A:-Sahodaran Ayyappan
        B:-Ayyankali
        C:-V.T. Bhattathirippadu
        D:-C.V. Kunhiraman
        Correct Answer:- Option-B
Question17:-The renaissance poem in which the central characters are Chathan and Savitri
        A:-Chandalabhikshuki
        B:-Veenapoovu
        C:-Sree Budha Charitham
        D:-Duravastha
        Correct Answer:- Option-D
Question18:-The Philosophical work of Chattambi Swamy
        A:-Nijanandavilasom
        B:-Darsanamala
        C:-Advaidadeepika
        D:-Brahmavidya Panchakam
        Correct Answer:- Option-A
Question19:-The first renaissance organisation of Kerala is said to be formed along the lines of advice given by Swamy Vivekanandan. To whom he gave the advice?
        A:-Narayana Guru
        B:-Dr. Palpu
        C:-Swamy Satyavrathan
        D:-T.K. Madhavan
        Correct Answer:- Option-B
Question20:-The work from which the well known dictum ''One Caste, One Religion and One God for Man'' is extracted
        A:-Jati Lakshanam
        B:-Daivadasakam
        C:-Atmopadesasatakam
        D:-Jati Nirnayam
        Correct Answer:- Option-D
Question21:-Choose the punctuation mark that is missing in the line below this ''What a man!'' exclaimed Birbal. What an emperor!''
        A:-’
        B:-;
        C:-‘‘
        D:-,
        Correct Answer:- Option-C
Question22:-Choose the punctuation mark that is missing in the line below this
Mohan was so angry he walked out five minutes later he came back
        A:-;
        B:-,
        C:-!
        D:-:
        Correct Answer:- Option-A
Question23:-Fill in the blank with the correct word.
Why ________ the media carefully avoid certain topics?
        A:-are
        B:-does
        C:-is
        D:-do
        Correct Answer:- Option-D
Question24:-Fill in the blank with the correct word.
_________Ashok, there were ten others involved in the incident.
        A:-Apart
        B:-Beside
        C:-Plus
        D:-Besides
        Correct Answer:- Option-D
Question25:-Fill in the blanks with the correct words.
''It has been said that man is a rational animal. All my life I ________ searching for evidence which could support this''
        A:-has been
        B:-have being
        C:-have been
        D:-am being
        Correct Answer:- Option-C
Question26:-Fill in the blanks with the correct word.
More than 10 students left __________ hall tickets behind.
        A:-there
        B:-their
        C:-they're
        D:-own
        Correct Answer:- Option-B
Question27:-Fill in the blanks with the correct word.
Strip mining, the _________ method of mining, jeopardizes the environment more than all other methods.
        A:-cheapest
        B:-cheap
        C:-cheaper
        D:-more cheaper
        Correct Answer:- Option-A
Question28:-The following sentence has two blanks. Fill it with the correct combination from the pairs given below.
The painter was vain and prone to violence; the more his _________ as an artist increased, the more __________ his life became.
        A:-eminence and tumultuous
        B:-prominence and compassionate
        C:-greatness and prosperous
        D:-temper and calamitous
        Correct Answer:- Option-A
Question29:-Choose the most appropriate answer to fill in the blank in the sentence given below.
Although it contains some pioneering ideas, one cannot describe it as __________.
        A:-Innovative
        B:-Original
        C:-Revolutionary
        D:-All of the above
        Correct Answer:- Option-D
Question30:-Fill in the blanks with the appropriate word.
The British were so terrified of damage to their prestige, this magic ingredient of their success, that they prevented the Indian army from fighting white armies - not because the Indian army might lose but because it might win, and in that way, undermine the racial _________.
        A:-monopoly
        B:-hierarchy
        C:-harmony
        D:-suzerainty
        Correct Answer:- Option-B
Question31:-Which energy accounts for largest share in the renewable energy basket of India?
        A:-Wind
        B:-Nuclear
        C:-Hydel
        D:-Solar
        Correct Answer:- Option-C
Question32:-Which type of turbine is commonly used in tidal energy?
        A:-Francis turbine
        B:-Kaplan turbine
        C:-Pelton turbine
        D:-All the above
        Correct Answer:- Option-B
Question33:-The first mini hydel power plant in India was set up in 1897 at
        A:-Shimla
        B:-Dehra Doon
        C:-Kulu
        D:-Darjeeling
        Correct Answer:- Option-D
Question34:-Which device is used to measure solar irradiance on a planar surface?
        A:-Pyranometer
        B:-Radiometer
        C:-Gardon guage
        D:-All the above
        Correct Answer:- Option-A
Question35:-What does OTEC stand for?
        A:-Ocean Thermal Energy Cultivation
        B:-Ocean Thermal Energy Conversion
        C:-Ocean Techno Energy Conservation
        D:-Ocean Thermal Energy Consumption
        Correct Answer:- Option-B
Question36:-Which of the following is a disadvantage of most of the renewable energy sources?
        A:-Highly polluting
        B:-High waste disposal cost
        C:-Unrealiable supply
        D:-High running cost
        Correct Answer:- Option-C
Question37:-Photovoltaic energy is the conversion of sunlight into
        A:-Chemical energy
        B:-Biogas
        C:-Electricity
        D:-Geothermal energy
        Correct Answer:- Option-A
Question38:-What is meaning of a Carbon Positive Area?
        A:-Area with carbon emissions more than carbon sequestration
        B:-Area with carbon emission balanced with carbon sequestration
        C:-Area with carbon emission are zero
        D:-Area with more renewable energy generation than needed to sustain the area
        Correct Answer:- Option-D
Question39:-For the first time, solar panels have been installed on which Indian warship?
        A:-INS Viraat
        B:-INS Kaveri
        C:-INS Vikrant
        D:-INS Sarvekshak
        Correct Answer:- Option-D
Question40:-What can be produced from non edible oil seeds such as karanja, rubber seed, castor?
        A:-Petrol
        B:-Natural gas
        C:-Methane
        D:-Biodiesel
        Correct Answer:- Option-D
Question41:-There are 10 boys and 10 girls studying in a music school. A survey was conducted among those 20 children. Each of the 10 boys was asked how many girls in the school has the shared stage with. The average of the 10 answers turned out to be 4.5. Each of the 10 girls was asked how many boys in the school she shared stage with. The average of the 10 answers turned out to be 4.1. What can you infer from this survey?
        A:-Boys of this school, on an average, do more stage shows the girls there
        B:-Girls are more reluctant to share stage with boys
        C:-Girls tend to stick to the same singing partner, while boys like to switch
        D:-The survey should not be trusted
        Correct Answer:- Option-D
Question42:-Ajayan bought a pen from Babu for seven rupees and then sold it to Chandran for 8 rupees. Ajayan bought back the same pen from Chandran by paying 9 rupees and sold it to David for 10 rupees. What is the total profit that Ajayan made?
        A:-0 rupees
        B:-1 rupee
        C:-2 rupees
        D:-3 rupees
        Correct Answer:- Option-C
Question43:-Why are solar panels installed at an angle (rather than flat)?
        A:-To maximise the total solar energy collected over an year
        B:-To maximise the total solar energy collected over a day
        C:-To Increase the number of panels you can install on the same area
        D:-For better aesthetics
        Correct Answer:- Option-A
Question44:-You are in a dark room near a pile with 2 white socks, 4 blue socks, 6 red socks, and 9 black socks. What is the minimum number of socks that you should take from the pile and bring out of the room if you want to ensure that there are at least two socks of the same colour.
        A:-2
        B:-5
        C:-10
        D:-13
        Correct Answer:- Option-B
Question45:-A notice board in front of office a famous logician has the following two sentences written one per line
The nest sentence is false
The previous sentence is false
What can you conclude?
        A:-Both the sentences are true
        B:-Both the sentences are false
        C:-Exactly one of the sentences is true
        D:-It is a paradox
        Correct Answer:- Option-C
Question46:-If the sum of two eigenvalues and trace of a 3 × 3 matrix A are equal, then the value of |A| is
        A:--2
        B:-0
        C:-2
        D:-1
        Correct Answer:- Option-B
Question47:-Moore's law is the observation that the number of transistors in an integrated circuit (IC) doubles about every two years. Currently, the largest transistor count in a commercially available single-chip processor is around 20 billion. Assuming Moore's law will hold, what is the largest transistor count that you expect to see one year from now?
        A:-Around 25 billion
        B:-Around 28 billion
        C:-Around 30 billion
        D:-Around 40 billion
        Correct Answer:- Option-B
Question48:-In a school with 100 students, 60 have studied French, 60 have studied German, and 60 have studied Spanish. What is the minimum number of students who will studied all the three above languages?
        A:-0
        B:-10
        C:-20
        D:-40
        Correct Answer:- Option-A
Question49:-An engineering college has an average first year pass-rate of 76.8 percent in 2018 (no rounding). You can conclude that the number of students from this college who wrote the first yer exam in 2018 is at least
        A:-100
        B:-125
        C:-768
        D:-1000
        Correct Answer:- Option-B
Question50:-The person who set the question paper for this exam claimed that anyone who answers this question correctly will score at least 80% in this exam. After the exam was taken by 1000 students, it was noticed that 600 students answered this question correctly and 900 students scored more than 80% in the whole exam. What is the quickest way to check whether the question-setter's claim is true?
        A:-Check the answer to this question of all the 100 students whose total score is 80% or lower
        B:-Check the total score of all the 400 students who did not answer this question correctly
        C:-Check the total score of all the 600 students who answered this question correctly
        D:-Check the answer to this question of all the 900 students whose total score is more than 80%
        Correct Answer:- Option-A
Question51:-The Eigen values of the matrix `A=[[1,0],[3,-1]]` are
        A:-0 and 1
        B:--1 and -1
        C:-1 and 1
        D:-1 and -1
        Correct Answer:- Option-D
Question52:-Find `int(ax+(b)/(x^2))dx`
        A:-`(ax^2)/(2)+(b)/(x^2)`
        B:-`(ax^2)/(2)-(b)/(x)`
        C:-`(ax^2)/(2)-(b)/(x^3)`
        D:-`(ax^2)/(2)+(3b)/(x^3)`
        Correct Answer:- Option-B
Question53:-`inttan x dx`
        A:-`log sin x`
        B:-`log sec x`
        C:-`log cos x`
        D:-`log cosec x`
        Correct Answer:- Option-B
Question54:-If `x = r cos Theta, y = r sin Theta`  find  `(del (x, y))/(del(r, Theta)`
        A:-`r2`
        B:-`Theta`
        C:-`r`
        D:-`2r`
        Correct Answer:- Option-C
Question55:-`Sin x` = ________
        A:-`(e^(ix)-e^(-ix))/(2i)`
        B:-`(e^(ix)+e^(-ix))/(2i)`
        C:-`(e^(ix)-e^(ix))/(2i)`
        D:-`(e^(ix)-e^(-ix))/(2)`
        Correct Answer:- Option-D
Question56:-Which one of the following is the closest approximation for the sum S?
                 `S=(1)/(3)+(1)/(4)+(1)/(5)+...+(1)/(100)`
      (Note : In `(x)` is the natural logarithm of `x`)
        A:-ln(100/3)
        B:-ln(101/3)
        C:-ln(100/2)
        D:-ln(101/2)
        Correct Answer:- Option-B
Question57:-For `0<m<1` , suppose
           `f(x)=(m sin (x))/(1+m cos (x))`
Then the maximum value of `f(x)` is given by
        A:-`(m)/(sqrt(1+m^2))`
        B:-`(m)/(sqrt(1-m^2))`
        C:-`(m^2)/(sqrt(1+m^2))`
        D:-`(m^2)/(sqrt(1-m^2))`
        Correct Answer:- Option-B
Question58:-A chamber is filled up with gas at a concentration of `10^20` molecules per cubic meter. At time , `t=0` a small hole is made at one end of the chamber, and molecules start diffusing out of the box. The rate of reduction in concentration with time is proportional to the present concentration. If the proportionality constant is found to be 1000, the concentration after one second is (Note : `e^x` denotes the
value of exponential function at `x`.)
        A:-`10^17`
        B:-`10^17 e^-1000`
        C:-`10^20e^-2000`
        D:-`10^20e^-1000`
        Correct Answer:- Option-D
Question59:-An arithmetric progression on integers has 8 elements, and their sum equals `-48` . If the largest number is 8, the common difference (the difference between adjascent number) is
        A:-`-2`
        B:-1
        C:-4
        D:-7
        Correct Answer:- Option-C
Question60:-Equation of a line `L` is given by `y=x+1` . The equation of line perpendicular to `L` , passing through the point `(2,0)` is
        A:-`y=-x+2`
        B:-`y=x-2`
        C:-`2y=-x+2`
        D:-`2y=x-2`
        Correct Answer:- Option-A
Question61:-A geophysicist who studies earthquakes and the mechanical characteristics of the Earth is called
        A:-Palaeontologist
        B:-Geologist
        C:-Geographer
        D:-Seismologist
        Correct Answer:- Option-D
Question62:-Earthquakes that occur along faults are created when ________.
        A:-Melted rock is erupted along the fault zone
        B:-Stress builds up until rocks break
        C:-The earth shifts and moves along fracture
        D:-(2) and (3)
        Correct Answer:- Option-D
Question63:-Earthquakes occur when there is a sudden release of stored up energy in Earth's ________.
        A:-inner core
        B:-outer core
        C:-upper mantle
        D:-lower crust
        Correct Answer:- Option-C
Question64:-Dams are designed to reduce flooding by _________.
        A:-protecting river banks from erosion
        B:-providing storage for flood water
        C:-increasing the downstream velocity of flood water
        D:-trapping sediment behind the dam so it can't be deposited downstream
        Correct Answer:- Option-B
Question65:-What is the rank of India in the world for natural disasters as per UNISDR?
        A:-Third
        B:-Second
        C:-Seventh
        D:-Eighth
        Correct Answer:- Option-B
Question66:-National Institute of Disaster management is located at?
        A:-Dehradun
        B:-Midnapur
        C:-New Delhi
        D:-Calcutta
        Correct Answer:- Option-C
Question67:-Which of the following activities is covered by Disaster Management before, during or after a disaster?
        A:-Reconstruction and Rehabilitation
        B:-Mitigation
        C:-Emergency response
        D:-All the above
        Correct Answer:- Option-D
Question68:-When the stress exceeds the resistance to shearing along the locked interface between two converging plates, what will happen?
        A:-The seafloor will suddenly subside
        B:-The seafloor will suddenly be driven upward
        C:-The seafloor will slide passively in a lateral direction parallel to the strike of the interface
        D:-Nothing will happen
        Correct Answer:- Option-B
Question69:-Flash floods are often caused
        A:-by thunderstorms
        B:-dikes and dams that are too high
        C:-by rainfall over many days
        D:-by river beds that are too high
        Correct Answer:- Option-A
Question70:-How many feet of fast-moving flood water can sweep a vehicle away?
        A:-3 feet
        B:-2 feet
        C:-4 feet
        D:-5 feet
        Correct Answer:- Option-B
Question71:-What is the core concept that speeds up vehicles in hyperloop transportation?
        A:-Use of better insulators
        B:-Reduction of drag
        C:-Automated driving
        D:-Use of Rocket fuels
        Correct Answer:- Option-B
Question72:-What is the core idea in "Edge computing"?
        A:-Process data at a centralised server
        B:-Upsupervised machine learning
        C:-Use a neural network to process data
        D:-Process data close to where it is created
        Correct Answer:- Option-D
Question73:-Block Chain
        A:-Is built using the principle of MapReduce programming
        B:-Enables horizontal scaling of data storage infrastructure
        C:-Utilises the principle of cryptographic hashing
        D:-Both (2) and (3)
        Correct Answer:- Option-D
Question74:-What among the following is the biggest challenge today in making a manned space mission to Mars or the distant planets?
        A:-More efficient propulsion systems
        B:-Atomic clocks with better stability
        C:-Physiological and psychological adaptability
        D:-Solar cells with more efficiency
        Correct Answer:- Option-A
Question75:-Which is the odd one among these : VTOL, Dronecode, Cryogenics, GNSS, Gyro stabilisation?
        A:-VTOL
        B:-Cryogenics
        C:-Dronecode
        D:-Gyro stabilisation
        Correct Answer:- Option-B
Question76:-What best describes 'bionics'?
        A:-Biology-inspired computing algorithms
        B:-Mechanical systems that function like living organisms
        C:-Self-checking electronic circuits
        D:-Effects of supersonic travel on human body
        Correct Answer:- Option-B
Question77:-Which among the following is the most challenging in designing avionics for inter-planetary missions?
        A:-Radiation protection
        B:-Speed of computation
        C:-Cost
        D:-Multitasking
        Correct Answer:- Option-A
Question78:-Moore's law had predicted the rate of growth of computing power. Which among the following is not one of the technologies which may ensure more computing power in the future?
        A:-Cold computing
        B:-Compound semiconductors
        C:-Quantum computing
        D:-Wireless computing
        Correct Answer:- Option-D
Question79:-What best describes the peak data rates targeted to be achieved in 5G mobile communication technology?
        A:-5 Gbit/sec
        B:-10 Gbit/sec
        C:-20 Gbit/sec
        D:-50 Gbit/sec
        Correct Answer:- Option-C
Question80:-What does the term "hydroponics" refer to?
        A:-Improving the water content of soil
        B:-Generating drinking water from sea water
        C:-Growing plants without soil
        D:-Finding locations of ground water
        Correct Answer:- Option-C
Question81:-Ram told Rahim, "If you give me half of your money, I will then have Rs. 75". Rahim told Ram, "If you give me two-thirds of your money, I will then have Rs. 70". How much should one give to the other so that both of them will have the same amount?
        A:-Ram to Rahim, Rs. 15
        B:-Rahim to Ram, Rs. 15
        C:-Ram to Rahim, Rs. 30
        D:-Rahim to Ram, Rs. 30
        Correct Answer:- Option-A
Question82:-Time is 11.20 AM. The angle between needles is
        A:-145°
        B:-140°
        C:-135°
        D:-130°
        Correct Answer:- Option-B
Question83:-Out of nine numbers, exactly four of them are between 65% and 80% of their median. Exactly two of them are between 120% and 140% of the median. The mode is twice the median and appears exactly two times. Let `"x, y, z"` denote the mean, median and mode of the numbers respectively. Then
        A:-`0.44z<=x<=0.5z`
        B:-`0.44y<=x<=0.5y`
        C:-`0.5z<=x<=0.66z`
        D:-`0.5y<=x<=0.66y`
        Correct Answer:- Option-A
Question84:-Four balls labelled as B1, B2, B3, B4 are placed uniformly at random in three pots labelled as P1, P2 and P3. What is the chance that no pot remains empty? (Note : The chance of an event is compound as the ratio of the number of favourable configurations for that event to the total number of configurations).
        A:-`(11)/(16)`
        B:-`(9)/(16)`
        C:-`(7)/(16)`
        D:-`(5)/(16)`
        Correct Answer:- Option-C
Question85:-Twelve distinct numbers `{a_1, a_2,..., a_12}` satisfy four inequalities `a_1>a_2>a_3>a_4, a_5>a_6>` `a_7>a_8, a_9>a_10>a_11>a_12, a_1>a_5_>a_9`. Then which one of the following cannot be the third largest number?``
        A:-`a_2`
        B:-`a_5`
        C:-`a_6`
        D:-`a_10`
        Correct Answer:- Option-D
Question86:-A toothed wheel of radius 20 cm is attached to a smaller wheel of radius 15 cm. How many revolutions does the smaller wheel make when the larger one makes 3 revolutions?
        A:-`2(1)/(5)`
        B:-3
        C:-`3(1)/(2)`
        D:-4
        Correct Answer:- Option-D
Question87:-Two cylindrical vessels are connected at the bottom through a narrow tube of negligible volume. The diameters of vessels are in 2:3 ratio. The heights are in 3:2 ratio. If the total volume of the water contained in both the vessels amounts to 26L, the volumes in each vessel are
        A:-8L, 18L
        B:-10.4L, 15.6L
        C:-12L, 14L
        D:-13L, 13L
        Correct Answer:- Option-A
Question88:-It takes 12 minutes to burn an 1m long coir rope completely, if it is burnt from the left end. And if burnt from the right end, it takes 24 minutes. The rope is burnt from both ends, and at the same time an ant starts to walk from one end of the rope at a speed of 1 centimeter per second. When the ant reaches the other burning end, it reverses direction, and keeps repeating that until it jumps out of the rope when it completely burns away. How much distance does the ant cover before it jumps out?
        A:-1080 centimeters
        B:-720 centimeters
        C:-480 centimeters
        D:-100 centimeters
        Correct Answer:- Option-C
Question89:-After a common entrance exam, an institute would like to call everyone at or better than rank 500 for an interview. If 10000 candidates appeared for the exam, and the results are announced in percentile, what percentile should the institute set as the cut off? (Note: In a set of observations, a sample is at x percentile if x% of observations are below the score of the sample).
        A:-99
        B:-95
        C:-91
        D:-90
        Correct Answer:- Option-B
Question90:-An 1.6m tall person stands right beneath the bulb fitted at the ceiling of the room, and therefore makes no shadow. She moves 2 meters to make length of her shadow as equal as her height. Then height of the ceiling is
        A:-3.6 m
        B:-`3.6(1+cos(tan^-1(1.6/2)))m`
        C:-`3.6(1+sin(tan^-1(1.6/2)))m`
        D:-Not able to compute from given information
        Correct Answer:- Option-A
Question91:-Which right of the following is not a fundamental right according to the Constitution of India?
        A:-Right to form associations or unions
        B:-Right to property
        C:-Right against exploitation
        D:-Right to Education
        Correct Answer:- Option-B
Question92:-Which of the following is not a Constitutional Authority?
        A:-Attorney General of India
        B:-Comptroller and Auditor General of India
        C:-Chief Justice of India
        D:-Solicitor General of India
        Correct Answer:- Option-D
Question93:-The objectives of the Indian Constitution is reflected in
        A:-The parliamentary system
        B:-Union State Relationship
        C:-Preamble of the constitution
        D:-Fundamental Rights
        Correct Answer:- Option-C
Question94:-Which of the following can be regarded as a salient feature of the Constitution?
        A:-Federal system
        B:-Parliamentary system
        C:-Unitary system
        D:-Fedaral in form and Unitary in spirit
        Correct Answer:- Option-D
Question95:-What is meant by concurrent list?
        A:-Union List
        B:-State List
        C:-Subjects where both Union and State Government cannot legislate
        D:-Subjects on both Union and State Governments can legislate
        Correct Answer:- Option-D
Question96:-The ultimate soveriegn as per Indian Constitution is
        A:-President of India
        B:-Prime Minister of India
        C:-People of India
        D:-Constitution of India
        Correct Answer:- Option-C
Question97:-Constitution of India came into effect on
        A:-15th August 1947
        B:-26th January 1949
        C:-26th January 1950
        D:-1st November 1950
        Correct Answer:- Option-C
Question98:-Which state in India has a separate constitution?
        A:-Jammu and Kashmir
        B:-Delhi
        C:-Nagaland
        D:-Pondychery
        Correct Answer:- Option-A
Question99:-Which of the following is not a Republic?
        A:-Pakistan
        B:-China
        C:-United Kingdom
        D:-All are Republic
        Correct Answer:- Option-C
Question100:-Which article was described by Dr B R Ambedkar as the heart and soul of Indian Constitution?
        A:-Article 21 : Right to life and personal liberty
        B:-Article 19 : Right to freedom of speech and expression
        C:-Article 32 : Right to judicial remedy
        D:-Article 14 : Equality before law
        Correct Answer:- Option-C

0 on: "PSC APTITUDE TEST ANSWER KEY PUBLISHED "

QUICK FIND


trouble downloading ?
alert

If you are facing any issues for downloading study materials/missing any materials, Join the group to get materials on request from ktu students.
help and seek help from ktu students.

close